Екипът, който даде идеята и изработи тази интерактивна карта-сайт на университетите в Европейския съюз, се състои от ученици в гимназиален етап от 18. СУ „Уилям Гладстон“, част от които членуват в ученическия съвет на училището.  Те взеха участие в проекта “EU COOLтура”, организиран от Българско училище за политика „Димитър Паница“, и създадоха този сайт като задача-продукт към него.

Пред учениците в гимназиален етап, които са решили да продължат обучението си в университет след завършването на средно образование, стоят въпросите – какво и къде ще уча и каква подготовка ми трябва за предстоящото кандидатстване. В държавите в Европейския съюз се намират едни от най-желаните висши учебни заведения в света и интересът към следване именно тук е много голям. Въпреки това, след подробно проучване, екипът не успя да намери достъпен сайт, в който бъдещият студент да може да получи всичката нужна информация и възможностите за кандидатстване.

По новата образователна програма учениците, навлизайки във втори гимназиален етап, трябва да изберат профилиращи предмети, от които до голяма степен зависи бъдещото им професионално развитие. Проучвайки възможностите за кандидатстване, за тях би било от полза да могат лесно и достъпно да проверят какви специалности предлагат университетите в ЕС, свързани с учебните предмети, които трябва да бъдат избрани от тях още в 10 клас.

Целта на интерактивната карта-сайт, която гимназистите от 18. СУ „Уилям Гладстон“ създадоха с помощта на заместник-директора на училището – госпожа Ралица Кирилова, е да се улеснят бъдещите студенти в избора и подготовката си за кандидатстване. За мотивацията си те споделят:

„Искаме да им представим възможностите, които предлага всяка страна членка на ЕС и къде дадена специалност, към която бъдещите студенти са се насочили, е най-силно застъпена. Също така обвързваме продукта с профилирането след 10 клас, като даваме възможност на учениците да проверят лесно и бързо какви бакалавърски програми могат да изберат спрямо предметите, които са избрали да изучават интензивно във втория гимназиален етап.“

Тази интерактивна карта ще бъде полезна за учениците от момента на създаването ѝ и много наред във времето. Тя ще може да бъде обновявана с актуална информация и всеки бъдещ студент ще има достъп до нея.

В аудиоподкаста, който записаха трима от участниците, можете да чуете малко повече за впечатленията им около работата им по картата.